Wandel Sport Vereniging Itegemse Vrienden André Scheershuis

Veilig wandelen

Hoe veilig wandelen

 Veilig op stap
Op stap zoals het hoort

Verkeersregels voor de wandelsport
Enkele logische regels zorgen voor orde. Wie van de openbare weg gebruik wil maken moet dat volgens de zogenaamde ‘wegcode’ doen. Links of rechts wandelen, correct oversteken… Het zorgt er voor dat niemand op de weg voor plotse en misschien wel fatale verrassingen komt te staan. Want zeg nu zelf, we mogen toch ook niet dromen van een fietser op het voetpad of een auto die links denkt te moeten rijden? Maar hoe zit dat nu weer? We zetten alles nog graag even op een rijtje…

Waar hoort de wandelaar op de weg?

Als wandelaar kiezen we in de eerste plaats voor het voetpad. Is er geen voetpad, kies dan voor het fietspad (Let op, daar geef je wel voorrang aan de fietsers !) of de begaanbare berm.
Kan je niet anders dan wandelen op de rijbaan? Dan is de basisregel voor de individuele wandelaar: stap links achter mekaar
.
Toch is het verhaal niet zo simpel. De wegcode laat immers toe om, weloverwogen, bij slechte zichtbaarheid of een onveilige hindernis toch uitzonderlijk rechts te wandelen. Zijn de wandelaars op een doorsnee wandeltocht individuele voetgangers? Ja. Zelfs een klein groepje vrienden is niet onder begeleiding ‘als groep’ (zie verder) op stap…

Veilig oversteken?

De wet verplicht ons om steeds het zebrapad te gebruiken tot op een afstand van 30 meter. Hier geldt dus niet de kortste weg, maar wel de veiligste langs de oversteekplaats. Als overstekende voetganger heb je voorrang. Maar wees voorzichtig en met de nodige aandacht voor naderende voertuigen. Op een zebrapad met voetgangerslicht moeten de wandelaars die zich al op de oversteekplaats bevinden verder lopen als het licht op rood springt. Wie voor het rood licht staat moet wachten, ook als deel van een groep wandelaars…
 Is er geen zebrapad in de buurt, dan kies je een plaats waar je voldoende ziet en gezien wordt. Zoek oogcontact met een aankomende chauffeur. Laat je bedoeling om over te steken ook duidelijk (maar vriendelijk) blijken.

Let ook op…

  • Al te vaak lezen we in de krant dat de tram een onoplettende voetganger aanrijdt. Loop niet met je hoofd in de wolken: een tram heeft altijd voorrang.
  • Voor een groep (meer dan zes personen) met begeleiding maakt de wet een uitzondering. Zij mogen altijd op de rijbaan lopen. Dat moet niet verplicht achter mekaar (links wel altijd!), maar dan wel rechts en zonder meer dan de helft van de rijbaan in te nemen. Op een drukkere weg blijft het aangewezen om steeds voor het voet- of fietspad te kiezen en als dat niet kan alsnog links achter mekaar te gaan stappen. Ook hier, maak elke keuze weloverwogen en in functie van de veiligheid! Overigens, bij slechte zichtbaarheid ben je verplicht om verlichting mee te dragen… 

Meer info? Surf naar Veilig wandelen – Wandelsport Vlaanderen. Veilig op stap